Exoten

Rivierkreeften

EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden onderzoekt het voorkomen van rivierkreeften in Nederland. De afgelopen tien jaar is het aantal soorten invasieve zoetwaterkreeften verdubbeld. Veel van deze (en eerder gemelde kreeften) hebben zich bovendien explosief uitgebreid. Hierdoor vormen ze inmiddels een opvallend fauna-element in grote delen van ons land. EIS hoopt de ontwikkelingen op kreeftengebied in Nederland op de voet te kunnen volgen. 

Kreeftenwaarnemingen (bij voorkeur vergezeld van een foto!) en krantenknipsels kunnen worden doorgegeven aan 
eis@naturalis.nl.

 

Weduwen

Af en toe worden er Kogelspinnen uit het genus Latrodectus in Nederland geimporteerd, in tegenstelling tot de meeste spinnen kunnen deze wel de huid van een mens doorboren met hun gifkaken en een pijnlijke beet geven. EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden houdt  een overzicht bij van vondsten van weduwen en stelt de specimens veilig in de collectie van Naturalis Biodiversity Center. Hierdoor kan de omvang van het probleem worden vastgesteld en worden introductieroutes en risicolocaties bekend. Bij vermeende vondsten van weduwen wordt men verzocht dit te melden bij ons, graag met de spin als bewijsmateriaal of eventueel een foto.

Weduwenwaarnemingen (bij voorkeur vergezeld van het exemplaar of eventueel een foto!) kunnen worden doorgegeven aan eis@naturalis.nl.

 

Over EIS

Stichting EIS Kenniscentrum Insecten 
doet onderzoek aan insecten en andere ongewervelden en geeft voorlichting en adviezen over beheer en beleid.

Tentakel

Wilt u in het vervolg onze nieuwsbrief Tentakel ontvangen? Meldt u dan hieronder aan.
* Required

donateur

Word voor € 22,50 donateur en ontvang Nederlandse Faunistische Mededelingen en Entomologische Tabellen

Ja Ik word donateur

Contact

EIS Kenniscentrum Insecten
Postbus 9517
2300 RA Leiden
(+31) 071 7519314
eis@naturalis.nl   

Bezoekadres
Vondellaan 55 
2332 AA Leiden