Alle artikelenArtikelen 2014

In deze aflevering van Vara's Vroege Vogels tv wordt aandacht besteed aan de muurhooiwagen. erdrongen door de rode hooiwagen, was hij al uitgestorven gewaand inNederland: de muurhooiwagen. Maar nu blijkt hij er toch nog te zijn, optwee piepkleine plekjes.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Dit is de Dag: Redden stadsimkers bijen
In het programma Dit is de Dag van NPO1 wordt aandacht besteed aan imkers in stedelijke omgeving.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Recordaantal sprinkhaanvliegen in Nederland in 2014
Een natuurbericht over de recente toename en het ongewoon hoge aantal sprinkhaanvliegen in 2014. Dit jaar zijn tot nu toe al 48 sprinkhaanvliegen gezien in Nederland, veel meer dan de afgelopen jaren. De meeste zijn gemeld in de zuidelijke helft van ons land. In 1990 werd het eerste exemplaar in Nederland gezien en de laatste jaren lijkt hij iets toe te nemen, maar dit jaar maakt hij wel een enorme sprong. De sprinkhaanvlieg komt oorspronkelijk voor in (half-)woestijnen in Zuid-Europa en Afrika...

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: De bladpootwants is in zeven jaar een algemene soort geworden
Natuurbericht over de Noord-Amerikaanse bladpootwantsLeptoglossus occidentalis. In 2007 werd er een opvallende nieuwe wants gesignaleerd in Nederland: de van oorsprong Noord- en Midden-Amerikaanse bladpootwants. Het diertje is gemakkelijk te herkennen, dus veel mensen konden bijdragen aan een vindplaatsenkaart. De soort is inmiddels in elke provincie gevonden. Meer waarnemingen blijven welkom.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Reuzenertswesp bereikt Nederland
Natuurbericht over de reuzenertswesp nieuw voor Nederland. Op 23 juli 2014 ontdekte natuurfotograaf Adrie van Heerden een reuzenertswesp in zijn tuin in Pijnacker. Dit is de eerste vondst in Nederland. De reuzenertswesp parasiteert hier waarschijnlijk op de rosse metselbij die in de bijenhotels haar nest maakt.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Vroege Vogels Radio: Uitslag spinnentelling
In deze aflevering wordt de uitslag van de nationale huis- en tuinspinnentelling gepresenteerd. Vroege Vogels organiseert deze week de Nationale huis- en tuinspinnentelling. Een week lang kon iedereen op zoek naar alle achtpotigen van Nederland. Welke spinnen zijn het meest geteld? Spinnenexpert Peter van Helsdingen, werkzaam bij EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis maakt de resultaten zondag bij ons bekend.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Vroege Vogels Radio: Leuke vliegen
In deze aflevering aandacht voor het atlasproject Leuke vliegen. De daas heeft zijn imago niet mee: de vlieg staat bekend als gemene bloedzuiger. Toch behoren dazen, net als vier andere vliegenfamilies, tot de leuke vliegen: vliegen die opvallen door hun bijzondere uiterlijk of door hun gedrag.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Nieuwe vindplaats gestreepte waterroofkever
In een sloot langs it Easterskar is op 21 augustus een Gestreepte waterroofkever gevangen door een medewerker van Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek. Het betreft een nieuwe vindplaats voor deze zeldzame en zwaar beschermde waterroofkever.

[Lees verder...]


NOS Journaal: Zware tijd voor mensen die bang zijn voor spinnen
Het NOS Journaal besteed aandacht aan de nationale huis- en tuinspinnentelling.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Omroep Gelderland: Hoeveel spinnen zitten er in uw huis?
Omroep Gelderland besteed aandacht aan de landelijke huis- en tuinspinnentelling.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Pagina 2 van 5Eerste   Vorige   1  [2]  3  4  5  Volgende   Laatste