Kenniscentrum Insecten

Samen zetten we insecten en andere ongewervelden op de kaart.

Over EIS

Stichting EIS is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De basis van de organisatie wordt gevormd door de 60 werkgroepen, die ieder een bepaalde diergroep bestuderen. Het bureau met deskundigen ondersteunt de werkgroepen bij het verzamelen en publiceren van hun kennis. Op het bureau is een ruime kennis aanwezig van beleidsrelevante ongewervelde dieren. In de afgelopen jaren hebben we opdrachten uitgevoerd voor onder meer provincies, gemeenten, bedrijven, ministeries, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Naturalis Biodiversity Center en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

Landelijke insectendag

Op zaterdag 1 februari 2025 wordt de Landelijke Insectendag gehouden in Flora Boskoop. Klik hier voor meer informatie.

Werkgroepen

Een overzicht van alle werkgroepen voor onderzoek aan ongewervelden is hier te vinden.

Gaasvliegenproject

We zijn begonnen met een groot project over Gaasvliegen en hun verwanten. Meer informatie vind je op de projectpagina.
 

Bosmieren.nl

Voor alle informatie over bosmieren en hun beheer: www.bosmieren.nl

 

Diensten

EIS voert opdrachten uit voor derden. Indien u een opdracht wil laten uitvoeren, kijk dan bij de betreffende categorie hieronder of neem contact op via eis@naturalis.nl.

> Inventarisatie
> Beheer
> Monitoring
> Bescherming
> Educatie
> Exoten
> Advies
> Insectencamera's
Klik hier voor een totaaloverzicht

soortzoekers

Online determinatiehulp voor diverse ongewervelde groepen is hier te vinden

 

Bestuivers.nl

Voor alle informatie over bestuivers zie: www.bestuivers.nl

 

Meetnet Hommels

EIS Kenniscentrum Insecten werkt samen met De Vlinderstichting aan het Meetnet Hommels. Zie voor meer informatie hier. 

2024: Jaar van de wesp

We zijn begonnen met jaar van de wesp, een project over de veelzijdigheid van deze belangrijke insecten. Meer informatie vind je op www.jaarvandewesp.nl.

Nieuws

Naturalis: vrijwilligers gezocht voor insectencollectie

Naturalis: vrijwilligers gezocht voor insectencollectie

Oproep: vrijwilligers gezocht voor de insectencollectie van Naturalis

Met meer dan 85,000 lades heeft Naturalis een van de grootse insecten collecties ter wereld in huis. De collectie omvat exemplaren van grote wetenschappelijke en cultuurhistorische waarde. Sommige insecten zijn meer dan 250 jaar oud, andere zijn nieuw voor de wetenschap. Het is een uniek archief van de biodiversiteit op aarde en vormt de basis voor zowel biologisch als historisch onderzoek. Daarom is het van groot belang om dit nationaal erfgoed professioneel te beheren en te bewaren voor de toekomst en te zorgen dat het optimaal toegankelijk is. Onder andere door de recente samenvoeging van de collectie van het Zoölogisch Museum Amsterdam met de collectie van het voormalige Rijksmuseum van Natuurlijke Historie is de hoeveelheid werk zo groot geworden dat de collectiebeheerders het werk niet meer aankunnen. Naturalis is daarom op zoek naar vrijwilligers die een steentje kunnen bijdragen aan het beheren en toegankelijker maken van de collectie. Er is een groot scala aan klussen, sommige daarvan kunnen in een paar dagen afgerond worden terwijl voor andere klussen (veel) meer tijd nodig is. Voor een aantal klussen is geen speciale kennis vereist, voor andere juist wel. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het etiketteren van lades, het invoegen van nieuw binnengekomen materiaal of meehelpen met over-prikken van de collecties in het kader van de herinrichting van de collecties. Beschikt U over vrije tijd en bent U geïnteresseerd neem dan contact op met de afdeling entomologie (entomologiecollectie@naturalis.nl) of met het afdelingshoofd Luc Willemse (luc.willemse@naturalis.nl ; 071-7519351) voor meer informatie of het maken van een afspraak 
Vorig artikel Vroege Vogels: Vuurvliegjes
Volgend artikel Kijk op exoten nummer 13