Landelijke insectendag 2024 van EIS Kenniscentrum insecten

Landelijke Insectendag geslaagd!

We zijn nog volop aan het nagenieten van de Landelijke Insectendag van 6 april in Boskoop. Met bijna 300 aanmeldingen was het een lekker drukke dag. Een gevarieerd programma en prachtig weer tijdens de pauzes zorgden voor de rest. 

Tijdens de lezingen hebben we veel verschillende ongewervelden kunnen bewonderen, van vliegende insecten zoals slankpootvliegen, zweefvliegen en haften tot kruipende en springende spinnen en zwemmende kieuwpootkreeften. De strijd om het mooiste dier is nog in volle gang! Helaas konden we door ziekte van twee sprekers geen informatie delen over de juchtleerkever en termieten, maar wie weet kunnen we ze zien op de volgende Landelijke Insectendag in 2025.

De stands van verschillende organisaties waren druk bezocht, waaronder de jeugdbonden NJN en JNM, de Zoogdiervereniging, De Vlinderstichting, KNNV Insectenwerkgroep, Taxon Expeditions en de Nederlandse Entomologische Vereniging. Mensen hebben ook hun stem uitgebracht voor het Insect van het Jaar in het stemhokje.

Een leuk bijeffect van zoveel insectenliefhebbers bij elkaar is dat we een aardige bijdrage hebben geleverd aan de kennis van de biodiversiteit van Boskoop. In de pauzes zag je her en der mensen door de struiken sluipen om beestjes te zoeken. Op Waarneming.nl werden die dag in Boskoop 215 soorten waargenomen, waaronder enkele heel leuke, zoals de larve van de moeraskokermot en de klimopkevercicade, een van de kandidaten van het Insect van het Jaar. 

Voor wie de video over de diversiteit van wespen heeft gemist kan deze terugkijken via het Youtube-kanaal van EIS Kenniscentrum Insecten.

 

Programma Landelijke Insectendag 2024

Samenvatting van de lezingen

Informatie over de vorige Landelijke insectendag (2023) kunt u hier vinden. 

 

Wilt u donateur worden en het magazine Insecten ontvangen? Kijk hier voor meer informatie.