Wantsenproject

In 2017 en 2018 worden zo veel mogelijk waarnemingen van wantsen in Nederland verzameld met als doel de publicatie van een verspreidingsatlas in 2019. Wil je mee doen? Ga dan op zoek in je tuin of de natuur, neem een foto en deel je vondsten met anderen via de portalen van Waarneming.nl.

Voor meer informatie en een download van de veldklapper en poster klik hieronder.

Atlasproject Leuke Vliegen

In de jaren 2013 - 2015 zijn zoveel mogelijk waarnemingen verzameld van enkele vliegenfamilies die gezamenlijk tot de leuke vliegen gerekend worden: blaaskopvliegen, dazen, roofvliegen, wapenvliegen en wolzwevers. Dit zijn allemaal vliegen die door hun uiterlijk of gedrag opvallen. Deze waarnemingen zullen gebundeld worden in een nieuwe atlas die in 2017 zal verschijnen.

Voor meer informatie, inclusief downloads van tabellen van enkele groepen klik hieronder.

Meer lezen

Snap a Snail!

Nederland wordt steeds warmer en planten en dieren hebben de keus: aanpassen, wegwezen of uitsterven. Veel dieren proberen zich aan te passen maar gaat deze micro-evolutie snel genoeg om klimaatverandering bij te blijven? Voor de tuinslak willen we die vraag beantwoorden door veranderingen in kleurvormen in kaart te brengen. 

dood hout leeft

Dood hout is van immens belang voor biodiversiteit. Naar schatting veertig procent van de totale bosfauna in Nederland is gebonden aan dood hout. Daaronder bevinden zich vele honderden insectensoorten, inclusief de Europees beschermde vermiljoenkever en vliegend hert. In Nederland is er in vergelijking met veel andere Europese landen maar weinig dood hout en oud bos. EIS heeft daarom besloten dood hout opnieuw op de agenda te zetten. De komende jaren krijgt kennis over de ongewervelde doodhoutfauna veel aandacht en zal informatie  op allerlei manieren verspreid worden.

Meer lezen

Stippen op de kaart

 

Het lieveheersbeestjesproject (2016-2017) is afgesloten maar de inzameling van gegevens gaat gewoon door. In de eerste helft van 2017 hopen we de atlas van de Nederlandse lieveheersbeestjes uit brengen als onderdeel van een themanummer van Entomologische Berichten. 

Voor meer informatie en een download van de veldklapper en poster klik hieronder.