In 2017 en 2018 worden zo veel mogelijk waarnemingen van wantsen in Nederland verzameld met als doel de publicatie van een verspreidingsatlas in 2019. Wil je mee doen? Ga dan op zoek in je tuin of de natuur, neem een foto en deel je vondsten met anderen via de portalen van Waarneming.nl.

 

Iedereen die een scherpe foto van een wants kan nemen is welkom om aan dit nieuwe atlasproject bij te dragen. Waarnemingen van alle soorten zijn welkom maar het project richt zich vooral op 86 grote en goed herkenbare soorten. Deze soorten staan afgebeeld in de Veldgids wantsen. Dit boekje is inmiddels uitverkocht maar is hier te downloaden.  Soorten van de families Thyreocoridae (viooltjeswantsen), Cydnidae (graafwantsen), Scutelleridae (pantserwantsen), Pentatomidae (schildwantsen) en Acanthosomatidae (kielwantsen) kan je ook op naam brengen met de soortzoeker Schildwantsen. Je kan natuurlijk ook gewoon je waarneming invoeren als ‘wants spec. ’. Andere waarnemers kijken dan naar je foto en vertellen je wat het is. Voor wie meer wil leren van wantsen worden speciale excursies georganiseerd  die aangekondigd worden via de nieuwsbrief Tentakel (aanmelden via eis@naturalis.nl).

Meer informatie over het project met een overzicht van de tot nu toe verzamelde waarnemingen van de Nederlandse soorten vind je op de projectpagina.

Voor meer informatie over het project:

Berend Aukema baukema@hetnet.nl

Vincent Kalkman vincent.kalkman@naturalis.nl

 

Het wantsenproject is een samenwerking van EIS Kenniscentrum insecten, de Nederlandse Entomologische Vereniging, de jeugdbonden voor natuurstudie en Waarneming.nl en is financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Van der Hucht De Beukelaar Stichting en Bij12.