Pers

Dramatische achteruitgang vliegende insecten

Dramatische achteruitgang vliegende insecten

De afgelopen 25 jaar is drie-kwart van de vliegende insecten uit ons landschap verdwenen. Dat blijkt uit Duits-Nederlands onderzoek dat gisteren in PlosOne gepubliceerd is. Vliegende insecten zijn van groot belang voor ons ecosysteem: zij zijn de bestuivers van een groot deel van de inheemse wilde planten en vormen de voedselbron voor insectenetende vogels. Een zo sterke achteruitgang kan dan ook niet zonder gevolgen blijven.  

Het Nederlands-Duitse onderzoek baseert zich op insecten verzameld met vallen in Duitse natuurgebieden. Omdat de meeste van deze terreinen niet ver van onze grens liggen, mag verondersteld worden dat de achteruitgang in ons land vergelijkbaar is. Dat is in ieder geval wel de subjectieve indruk van veel entomologen. Objectieve data voor ons land ontbreken evenwel vooralsnog. EIS Kenniscentrum Insecten werkt momenteel aan het invullen van die kennislacune. Verder werken we samen met Naturalis aan het ontwikkelen van efficiënte technieken om veranderingen in biomassa van insecten te monitoren zoals de inzet van plakvallen en geautomatiseerde cameravallen.   

De oorzaken van de sterke achteruitgang van vliegende insecten zijn nog onbekend. De intensivering van de landbouw en het daarmee gepaard gaande gebruik van neonicotinoiden zijn bekende verdachten. Ook uit recent onderzoek van EIS Kenniscentrum Insecten blijkt dat onze traditionele landbouwgebieden grootschalige cultuursteppen geworden zijn waar slechts weinig insecten zich kunnen handhaven.  

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0185809

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/reden-tot-zorg-dramatische-afname-aantal-insecten~a4522415/

https://www.trouw.nl/groen/-insecten-zijn-aan-het-verdwijnen-~a7c51c26/

Vorig artikel Kijk op exoten 21
Volgend artikel Beschermde vermiljoenkever nog wijder verspreid