NIEUWS

2024 uitgeroepen tot Het Jaar van de Wesp!

2024 uitgeroepen tot Het Jaar van de Wesp!

Denk jij bij wespen aan zwart-geel en je drankje op het terras? Dan is 2024 het jaar om de diversiteit van wespen écht te leren kennen.  Er zijn in Nederland meer dan 5000 soorten die ook muggen eten, bloemen bestuiven en kadavers opruimen. Ze zijn fascinerend, veelzijdig en onmisbaar! Daarom is 2024 het Jaar van de Wesp met het hele jaar activiteiten om wespen in het zonnetje te zetten.

Het wordt tijd voor een reëler beeld van wespen. Een beeld dat beter in verhouding staat tot de fascinerende veelzijdigheid van deze belangrijke insecten. Want 'de wesp' bestaat niet.  Naturalis Biodiversity Center, EIS Kenniscentrum Insecten, de Wespenstichting, de Nederlandse Entomologische Vereniging en de jeugdbonden JNM en NJN hebben daarom 2024 uitgeroepen tot het Jaar van de Wesp.  Ze organiseren ze allerlei publieks- en onderzoeksactiviteiten, zoals lezingen, excursies, de wespentelling en een publieksonderzoek. Doel is om te laten zien waarom we wespen juist moeten waarderen.

Meer dan 5000 soorten

In Nederland komen meer dan 5000 verschillende soorten wespen voor. Daarvan gewone wesp en de Duitse wesp het bekendst, samen bekend onder de naam 'limonadewespen'. Maar ze zijn niet allemaal geel-zwart gestreept, er is een grote diversiteit aan vormen en kleuren, zoals bijvoorbeeld de metallic gekleurde goudwespen laten zien. Wespen hebben ook allemaal hun eigen, bijzondere levenswijze. Veel mensen zijn onterecht bang voor ze. Dit leidt vaak tot het doodmaken van alle wespen en andere insecten die op wespen lijken. Doodzonde, want naast dat dit vaak onnodig is, vervullen wespen een belangrijke rol in de natuur.

Nuttige dieren

Wespen spelen een enorm belangrijke rol bij het in balans houden van onze natuur. Veel wespen eten andere insecten zoals muggen, vliegen, motten en bladluizen. Omdat wespen eiwit nodig hebben voor hun jongen, ruimen ze ook kadavers op. Wespen zijn daarmee belangrijke opruimers. Bovendien bestuiven wespen bloemen. Wespen hebben een korte tong, ze zijn daardoor mede verantwoordelijk voor de bestuiving van bloemen en gewassen waarvan de nectar ondiep ligt, zoals schermbloemen, waaronder dille en venkel. Ook zijn ze zelf een voedselbron voor andere dieren, zoals vogels en kleine zoogdieren.

Meer informatie

Meer informatie over het Jaar van de wesp is te vinden op www.jaarvandewesp.nl. Op deze website staat ook een overzicht van de geplande activiteiten. Heb je vragen of wil je een bijdrage leveren aan het Jaar van de wesp, dan kun je een bericht sturen aan info@jaarvandewesp.nl. Het Jaar van de wesp wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds, het Jacob van Zijverden Fonds en de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting.

Vorig artikel Nieuwe publicatie: Van blinde bij tot zilveren fluitje.
Volgend artikel De angeldragende wespen van Noordwest-Europa proeftabel

Zoeken

INDEX JAAR

Archief

Soortenregister

Roofwants met plakkerige poten
3-4-2024 11:04:09           
De Amerikaanse roofwants Zelus renardii is in 2010 voor het eerst aangetroffen in Griekenland en Spanje... Meer...
Verrassende vondst brandkruidboorvlieg
15-3-2024 11:19:59           
Op 26 juli 2022 fotografeerde Harry Bruins in Natuurgebied De Wieden een exemplaar van de brandkruidboorvlieg... Meer...
Een tronkenbij erbij
28-2-2024 14:12:20           
Tronkenbijen zijn kleine solitaire bijen die hun larven voeden met stuifmeel van allerlei soorten gele... Meer...
Tweede landsnoerworm ontdekt
28-2-2024 13:56:54           
Wereldwijd zijn er slechts vijftien soorten landsnoerwormen bekend. Ze komen voor in gebieden met een tropisch... Meer...
Grote streepoog duikt op in Gouda
9-2-2024 11:57:22           
De dichtstbijzijnde vindplaatsen van de grote streepoog Eristalinus taeniops liggen in Zuid-Frankrijk. Toch... Meer...
Nieuwe bladluis heeft het op kool voorzien
9-2-2024 11:47:06           
Op 3 oktober 2023 vond Jochem Kühnen in zijn tuin in Beek-Ubbergen een kolonie bladluizen op een hauwtje van... Meer...

Oudere berichten

Voor de oudere berichten van langer dan een jaar geleden, zie het archief