NIEUWS

Determinatiedag Sprinkhanen

Determinatiedag Sprinkhanen

Mededeling: het maximaal aantal deelnemers is bereikt. De inschrijving is gesloten. 

Een nieuwe determinatiedag staat op het programma op  vrijdag 9 maart.

Als medewerkers van natuurhistorisch museum Naturalis en liefhebbers van entomologie willen we graag onze passie voor en kennis over insecten delen. Om die reden organiseren wij, samen met EIS Kenniscentrum Insecten, determinatiedagen.   Deze determinatiedagen, twee per seizoen, richten zich op beginnende entomologen of gevorderden die een nieuwe groep willen ontdekken. De nadruk ligt op het determineren van collectiemateriaal. De tweede van het seizoen 2017/2018 is gericht op sprinkhanen en vindt plaats op vrijdag 09 maart 2018 van 10.00 tot 16.00 in het Sylvius-gebouw in Leiden.  

De dagindeling is als volgt:

1)       10.00 – 10.30 inloop en koffie/thee

2)      10.30 – 11.30 presentatie door Roy Kleukers en Luc Willemse over sprinkhanen: wat zijn de belangrijkste kenmerken om de soortgroepen aan te herkennen?

3)      11.30 – 16.00 determineren van eigen materiaal/foto’s of collectiemateriaal van Naturalis Koffie/thee is de hele dag beschikbaar, lunch is op eigen gelegenheid.  

Er zal ongedetermineerd Nederlands materiaal aanwezig zijn uit de Naturalis-collectie en het is natuurlijk mogelijk om eigen materiaal mee te nemen, zowel fysiek als foto’s. Hoewel de nadruk ligt op  Nederlandse soorten, is het ook mogelijk om een poging te doen Europese soorten op naam te brengen. De benodigde determinatietabellen en overige literatuur over de groep zullen klaarliggen, maar het wordt op prijs gesteld als u zelf ook betreffende literatuur mee kunt nemen indien in bezit.

De specialisten Roy Kleukers, Luc Willemse en Wilbert Kerkhof zullen aanwezig zijn om te helpen met de determinaties. Wie wil proberen om Nederlandse sprinkhanen op naam te brengen met de onlineSoortzoeker wordt verzocht een tablet of laptop mee te nemen. Wifi zal toegankelijk zijn.  

Aanmelden

Meld je aan door een e-mail te sturen naar pasquale.ciliberti@naturalis.nl, waarna een bevestiging volgt. Iedereen is van harte welkom en de deelname is gratis. Omdat de ruimte en het aantal microscopen beperkt zijn, kunnen we alleen de eerste 30 aanmeldingen toelaten.  

Vervoer

Het Sylvius-gebouw staat aan de Sylviusweg 72, te Leiden. De parkeermogelijkheden zijn beperkt. Het parkeerterrein van Naturalis, aan de Mendelweg, is vrij klein en wordt ook gebruikt door medewerkers en bezoekers van de tentoonstelling. Wij adviseren daarom met het openbaar vervoer te komen. De looproute vanaf Centraal Station vindt u hier.  

Hopelijk tot dan!

Pasquale Ciliberti en Max Caspers

Vorig artikel EIS-Symposium 27 januari: Bestuivers
Volgend artikel Kijk op Exoten 22

Zoeken

INDEX JAAR

Archief

Soortenregister

Grote streepoog duikt op in Gouda
9-2-2024 11:57:22           
De dichtstbijzijnde vindplaatsen van de grote streepoog Eristalinus taeniops liggen in Zuid-Frankrijk. Toch... Meer...
Nieuwe bladluis heeft het op kool voorzien
9-2-2024 11:47:06           
Op 3 oktober 2023 vond Jochem Kühnen in zijn tuin in Beek-Ubbergen een kolonie bladluizen op een hauwtje van... Meer...
Wittevliegen op de heide
1-2-2024 17:40:27           
Wittevliegen kennen de meeste mensen als lastige plaaginsecten op kamerplanten. Hun uitscheidingen maken de... Meer...
De Pacifische nathouttermiet vestigt zich
22-1-2024 15:28:42           
In Rotterdam werd in 2021 een kolonie van de termiet Zootermopsis angusticollis ontdekt. Dit is een zogenaamde... Meer...
Kakkerlak tussen de bananen
24-10-2023 16:45:34           
De groene bananenkakkerlak Panchlora nivea kwam oorspronkelijk alleen op Cuba voor, maar heeft zich inmiddels... Meer...
Gevestigde termiet zorgt voor overlast
18-8-2023 10:58:32           
Termieten worden incidenteel aangetroffen in Nederland, met name in geïmporteerde goederen. In 2019 is echter... Meer...

Oudere berichten

Voor de oudere berichten van langer dan een jaar geleden, zie het archief