NIEUWS

Rapport Monochamus-monitoring 2014

Rapport Monochamus-monitoring 2014

Heijerman, Th., J. Noordijk, G.O. Keijl & J.T. Smit 2015 Monochamus-monitoring 2014 met een vergelijking van twee vangstmethodenEIS-2015-02, EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden, Leiden, 21 pp. + bijlagen.
Dit rapport behandelt de onderzoeksopzet en de resultaten van het zesde jaarwaarin het voorkomen van boktorren van het genus Monochamus is geïnventariseerd.Naar aanleiding van enkele vondsten van de boktor in het noordelijk deelvan België werden dit jaar dennenbossen langs de grens met dit land bemonsterd.Er werden azijnzuurvallen opgehangen in Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant,Midden-Limburg en Zuid-Limburg. Er werden geen Monochamus-soortengevangen op deze locaties en het is niet aannemelijk dat er een populatie vanMonochamus in de onderzochte bossen langs de Belgische grens is.De NVWA heeft ook in 2014 azijnzuurvallen opgehangen op risicolocaties, veelalbedrijven waar veel verpakkingshout wordt gebruikt. Ook hier zijn geen boktorrenvan het genus Monochamus gevangen. Er werden echter wel drie potentieel invasieveexoten gevangen: Trichoferus cf campestris (Cerambycidae), Berginus tamarisci(Mycetophagidae) en Cryptophilus obliteratus (Erotylidae). De eerste soort is nuvoor het tweede opeenvolgende jaar in Nederland gevonden tijdens de monitoring;de andere twee soorten zijn nog niet eerder voor Nederland gemeld.Daarnaast heeft in de bekende populatie van Monochamus galloprovincialis in deSchoorlse Duinen een vergelijkend onderzoek plaatsgevonden met twee valtypen.De conclusie hieruit is dat het gebruik van α-pineen als extra lokstof bij de vallenzeer is aan te raden, omdat deze lokstof resulteerde in hogere vangsten van M. galloprovincialis en tevens kan zorgen voor een grotere aantrekking op andere Monochamus-soorten dan vallen waarin alleen het gebruikelijke Galloprotect 2D hangt, dat specifiek is ontwikkeld voor het lokken van M. galloprovincialis. Door deze bemonstering werd tevens duidelijk dat de populatie in de Schoorlse Duinen een aanzienlijke omvang heeft, want er werden in zes vallen maar liefst 214 individuen gevangen.
Vorig artikel Nieuw: Veldklapper lieveheersbeestjes
Volgend artikel Friesch Dagblad: Deken van Spinnendraden

Zoeken

INDEX JAAR

Archief

Soortenregister

Indiase dwergcicade geeft geheimen prijs
20-1-2025 14:34:43           
Sinds de zomer van 2020 werden er foto’s van een vreemd uitziende dwergcicade op Waarneming.nl en Waarnemingen... Meer...
Atlantische grondtermiet krijgt pootje aan de grond
10-1-2025 14:47:27           
In de laatste jaren hebben zich drie soorten termieten in Nederland gevestigd. De meest recente ontdekking... Meer...
Bosglimmer blijkt twee soorten
10-1-2025 14:07:50           
Glimmers zijn een geslacht van kleine zweefvliegen met een metaalachtige glans die in moerassen en... Meer...
Wespen in de schijnwerpers
29-11-2024 13:24:28           
Hoewel er meer soorten kevers dan wespen wetenschappelijk zijn beschreven, vormen wespen waarschijnlijk de... Meer...
Eerste vondst zeeaardkruiper
29-10-2024 14:05:40           
Zoekend naar bodemfauna in vloedmerk langs de Waddenkust van het voormalige eiland Wieringen vond Matty Berg... Meer...
Gouden vondst uit spons
8-10-2024 12:48:07           
Sponsgaasvliegen zijn een familie van netvleugeligen waarvan de larven op zoetwatersponzen leven. Tot nu toe... Meer...

Oudere berichten

Voor de oudere berichten van langer dan een jaar geleden, zie het archief