NIEUWS

Vliegende herten gezocht!

Vliegende herten gezocht!

Een ontmoeting met het vliegend hert vergeet je niet snel, het is dan ook een van de spectaculairste en grootste insecten van Europa. Het mannetje kan  zo’n 8 centimeter groot worden, waarbij met name de grote gewei-vormige kaken zeer opvallen. Het vliegend hert is zeldzaam in Nederland en is in Europa wettelijk beschermd. De larven leven van door schimmels aangetast ondergronds eikenhout. De volwassen dieren zijn vaak te vinden op eikenstammen bij bloedende wondjes waar ze van het sap drinken.

 

Voorkomen

Het vliegend hert is zeldzaam geworden in Nederland en is alleen nog beken uit vijf leefgebieden. Het grootste en daarmee belangrijkste gebied bevindt zich op de Veluwe. Lange tijd werd gedacht dat de soort op de gehele Veluwe voorkomt, maar van de meeste vindplaatsen in het zuidelijke deel zijn recent geen waarnemingen meer gedaan. Het verspreidingsgebied bevindt zich vrijwel geheel te noorden van de snelweg A1. Echter de laatste paar jaar wordt het vliegend hert af en toe waargenomen rond Radio Kootwijk en zelfs een waarneming bij Hoenderloo. Zou de soort dan toch ook in het zuidelijk deel voorkomen, of eindelijk een keer in het nationaal park de Hoge Veluwe aangetroffen worden?

 

Dit jaar hopen we meer duidelijkheid te krijgen met betrekking tot het voorkomen in zuidelijk deel van de Veluwe, en wie weet duikt de soort eindelijk (weer) op in het gebied van de gemeente Ede, waar de soort jaren geleden nabij Harskamp is waargenomen, en er enkele onbevestigde waarnemingen zijn rond de Ginkelse heide.

 

Oproep

Hierbij willen wij een ieder oproepen om waarnemingen van het vliegend hert door te geven, het liefst voorzien van een foto. De gegevens die we in ieder geval graag ontvangen zijn:

 

  1. het geslacht;
  2. het aantal individuen;
  3. de datum;
  4. een zo nauwkeurig mogelijk omschreven vindplaats.

 

Ook aantekeningen over het gedrag zijn zeer welkom. Vergeet niet uw naam en e-mailadres of telefoonnummer te vermelden, zodat eventuele details nagevraagd kunnen worden. Oude waarnemingen zijn uiteraard ook welkom.


De waarnemingen kunnen ingevoerd worden op waarneming.nl, Telmee.nl of op eis-nederland.nl/vliegendhert. Ook kunnen waarnemingen per e-mail gestuurd worden naar:
eis@naturalis.nl


Per post kan naar:  EIS-Nederland, Antwoordnummer 10430, 2300 WB Leiden (geen postzegel nodig).

 

Voor meer informatie zie: www.eis-nederland.nl/vliegendhert

John T. Smit

Vorig artikel Natuurbericht: Mediterraan draaigatje vestigt zich in Wageningen
Volgend artikel Determineren met Soortzoekers

Zoeken

INDEX JAAR

Archief

Soortenregister

Schildwesp in lichtkoepels en op paddenstoel
3-5-2024 15:01:51           
In een artikel in het vaktijdschrift Journal of Hymenoptera Research is onlangs de schildwesp Mesocrina... Meer...
Roofwants met plakkerige poten
3-4-2024 11:04:09           
De Amerikaanse roofwants Zelus renardii is in 2010 voor het eerst aangetroffen in Griekenland en Spanje... Meer...
Verrassende vondst brandkruidboorvlieg
15-3-2024 11:19:59           
Op 26 juli 2022 fotografeerde Harry Bruins in Natuurgebied De Wieden een exemplaar van de brandkruidboorvlieg... Meer...
Een tronkenbij erbij
28-2-2024 14:12:20           
Tronkenbijen zijn kleine solitaire bijen die hun larven voeden met stuifmeel van allerlei soorten gele... Meer...
Tweede landsnoerworm ontdekt
28-2-2024 13:56:54           
Wereldwijd zijn er slechts vijftien soorten landsnoerwormen bekend. Ze komen voor in gebieden met een tropisch... Meer...
Grote streepoog duikt op in Gouda
9-2-2024 11:57:22           
De dichtstbijzijnde vindplaatsen van de grote streepoog Eristalinus taeniops liggen in Zuid-Frankrijk. Toch... Meer...

Oudere berichten

Voor de oudere berichten van langer dan een jaar geleden, zie het archief