2024 is het jaar van de wesp!

Het wordt tijd voor een reëler beeld van ‘de’ wesp. Een beeld dat beter in verhouding staat tot de fascinerende veelzijdigheid van deze belangrijke insecten. In Nederland komen meer dan 5000 verschillende soorten wespen voor, met een grote diversiteit in uiterlijk en levenswijzen. Van jagende tot bloembezoekende volwassen wespen. Van insectenetende tot plantenetende larven. Van sociale tot parasitaire soorten Daarom hebben Naturalis Biodiversity Center, EIS Kenniscentrum Insecten, de Wespenstichting, de Nederlandse Entomologische Vereniging en de jeugdbonden JNM en NJN, 2024 uitgeroepen tot het Jaar van de Wesp.

In het Jaar van de Wesp zetten we wespen in het zonnetje. In 2024 organiseren we allerlei publieks- en onderzoeksactiviteiten, zoals onder andere lezingen en excursies en de wespentelling. Doel is om te laten zien waarom we wespen juist moeten waarderen. Om meer mensen kennis te laten maken met de diversiteit in uiterlijke en leefwijze van deze interessante dieren. En om geinteresseerden beter in staat te stellen om verschillende soorten te herkennen. Tot slot willen we stimuleren om de omgang met sociale wespen te verschuiven van verdelgen naar behoud.

Jaar van de wesp is mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds; het Jacob van Zijverden Fonds en de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting.

Op www.jaarvandewesp.nl kan je meer informatie vinden.

Heb je vragen of wil je contact opnemen, stuur dan een email naar: info@jaarvandewesp.nl

 

 

Programma

Onderstaand vast een tipje van de sluier van de verschillende activiteiten die gepland staan:

  • 3 augustus 2024: Zomerexcursie Keent Werkgroep Hymeoptera
     
  • zomer 2024: Publicatie entomologische tabel plooivleugelwespen
     
  • najaar 2024: Publicatie zoekkaart wespen
  • Voorjaar/zomer/najaar: Lezingentour Werkgroep Hymenoptera
  • Zomer 2024: Diverse excursies van NEV en jeugdbonden JNM en NJN
  • 17 t/m 25 augustus 2024: Nationale wespentelling Tuintelling
  • Augustus-september 2024: Publieksonderzoek limonadewespen
  • Najaar 2024: Bijeenkomst over de omgang met sociale wespen
  • Najaar 2024: Handreiking omgang met nesten van sociale wespen

Afgelopen activiteiten:

  • 29 juni: Vervolgcursus Wespenconsulent in Apeldoorn.  Opgave of informatie opvragen kan via info@wespenstichting.nl
  • Januari 2024: Publicatie De Roofwespen van Noordwest-Europa - proefversie

Literatuur over wespen

Gids van bijen, wespen en mieren,  2003, Heiko Bellmann

Gasten van bijenhotels, 2014, Pieter van Breugel

De bijen en wespen in Zeeland, 2008, Lucien Calle & Chiel Jacobusse

De plooivleugelwespen, 1985, Raimond Hensen, PDF 

In 2024 verschijnt een nieuwe tabel in een Entomologische Tabel De graafwespen van de Benelux, 1996, Wim Klein, PDF

Proeftabel families en genera van de bladwespen uit Nederland en België, 2022, Ad Mol, PDF

De Spinnendoders van Nederland, 2008, Hans Nieuwenhuijsen

Determinatietabel voor de Nederlandse spinnendoders (Pompilidae), 2023, Hans Nieuwenhuijsen, PDF downloaden 

De angeldragende wespen van Noordwest-Europa: veldtabel tot de genera van de 'hogere angeldragers, m.u.v. de bijen en de mieren, 2024, Flor Rhebergen

Onze sociale wespen, Vespa, Dolichovespula en Vespula, 2004, Eric Schoeters

De wespen en mieren van Nederland, 2004, Theo Peeters et al, PDF

De wesp, 2022, Seirian Sumner

Determinatiegids van insecten,  2017, Fons Verheyde, PDF 

Zoekkaart wespentelling 2024

Uitgebreidere overzichten van determinatieliteratuur zijn te vinden op:

Aculeaten (angeldragers)

Sluipwespen of parasitaïre wespen (Parasitica)

Per januari 2024:

De roofwespen van Noordwest-Europa, proefversie 2024, Flor Rhebergen

De tabel verschijnt in januari en kan dan worden aangeschaft via de sectie Hymenoptera voor € 4,50 af te halen tijdens bijeenkomsten van de Sectie Hymenoptera of de NEV. Voor € 10 wordt de tabel toegezonden. Het bedrag kan worden overgemaakt naar NL62 ASNB 8833 1547 93 t.n.v. W. J. Arp, onder vermelding van ‘sectie Hymenoptera Angeldragers van

2024 uitgeroepen tot Het Jaar van de Wesp!

2024 uitgeroepen tot Het Jaar van de Wesp!

Denk jij bij wespen aan zwart-geel en je drankje op het terras? Dan is 2024 het jaar om de diversiteit van wespen écht te leren kennen.  Er zijn in Nederland meer dan 5000 soorten die ook muggen eten, bloemen bestuiven en kadavers opruimen. Ze zijn fascinerend, veelzijdig en onmisbaar! Daarom is 2024 het Jaar van de Wesp met het hele jaar activiteiten om wespen in het zonnetje te zetten.

Het wordt tijd voor een reëler beeld van wespen. Een beeld dat beter in verhouding staat tot de fascinerende veelzijdigheid van deze belangrijke insecten. Want 'de wesp' bestaat niet.  Naturalis Biodiversity Center, EIS Kenniscentrum Insecten, de Wespenstichting, de Nederlandse Entomologische Vereniging en de jeugdbonden JNM en NJN hebben daarom 2024 uitgeroepen tot het Jaar van de Wesp.  Ze organiseren ze allerlei publieks- en onderzoeksactiviteiten, zoals lezingen, excursies, de wespentelling en een publieksonderzoek. Doel is om te laten zien waarom we wespen juist moeten waarderen.

Meer dan 5000 soorten

In Nederland komen meer dan 5000 verschillende soorten wespen voor. Daarvan gewone wesp en de Duitse wesp het bekendst, samen bekend onder de naam 'limonadewespen'. Maar ze zijn niet allemaal geel-zwart gestreept, er is een grote diversiteit aan vormen en kleuren, zoals bijvoorbeeld de metallic gekleurde goudwespen laten zien. Wespen hebben ook allemaal hun eigen, bijzondere levenswijze. Veel mensen zijn onterecht bang voor ze. Dit leidt vaak tot het doodmaken van alle wespen en andere insecten die op wespen lijken. Doodzonde, want naast dat dit vaak onnodig is, vervullen wespen een belangrijke rol in de natuur.

Nuttige dieren

Wespen spelen een enorm belangrijke rol bij het in balans houden van onze natuur. Veel wespen eten andere insecten zoals muggen, vliegen, motten en bladluizen. Omdat wespen eiwit nodig hebben voor hun jongen, ruimen ze ook kadavers op. Wespen zijn daarmee belangrijke opruimers. Bovendien bestuiven wespen bloemen. Wespen hebben een korte tong, ze zijn daardoor mede verantwoordelijk voor de bestuiving van bloemen en gewassen waarvan de nectar ondiep ligt, zoals schermbloemen, waaronder dille en venkel. Ook zijn ze zelf een voedselbron voor andere dieren, zoals vogels en kleine zoogdieren.

Meer informatie

Meer informatie over het Jaar van de wesp is te vinden op www.jaarvandewesp.nl. Op deze website staat ook een overzicht van de geplande activiteiten. Heb je vragen of wil je een bijdrage leveren aan het Jaar van de wesp, dan kun je een bericht sturen aan info@jaarvandewesp.nl. Het Jaar van de wesp wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds, het Jacob van Zijverden Fonds en de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting.

Volgend artikel De angeldragende wespen van Noordwest-Europa proeftabel

Please login or register to post comments.

Nieuws

Proeftabel angeldragende wespen van Flor Rhebergen verkrijgbaar

Nature Today bericht van 19 december 2023 is hier terug te lezen.

Contact

Meer informatie? info@jaarvandewesp.nl