Kenniscentrum Insecten

Samen zetten we insecten en andere ongewervelden op de kaart.

Over EIS

Stichting EIS is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De basis van de organisatie wordt gevormd door de 60 werkgroepen, die ieder een bepaalde diergroep bestuderen. Het bureau met deskundigen ondersteunt de werkgroepen bij het verzamelen en publiceren van hun kennis. Op het bureau is een ruime kennis aanwezig van beleidsrelevante ongewervelde dieren. In de afgelopen jaren hebben we opdrachten uitgevoerd voor onder meer provincies, gemeenten, bedrijven, ministeries, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Naturalis Biodiversity Center en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

Landelijke insectendag

Op zaterdag 1 februari 2025 wordt de Landelijke Insectendag gehouden in Flora Boskoop. Klik hier voor meer informatie.

Werkgroepen

Een overzicht van alle werkgroepen voor onderzoek aan ongewervelden is hier te vinden.

Gaasvliegenproject

We zijn begonnen met een groot project over Gaasvliegen en hun verwanten. Meer informatie vind je op de projectpagina.
 

Bosmieren.nl

Voor alle informatie over bosmieren en hun beheer: www.bosmieren.nl

 

Diensten

EIS voert opdrachten uit voor derden. Indien u een opdracht wil laten uitvoeren, kijk dan bij de betreffende categorie hieronder of neem contact op via eis@naturalis.nl.

> Inventarisatie
> Beheer
> Monitoring
> Bescherming
> Educatie
> Exoten
> Advies
> Insectencamera's
Klik hier voor een totaaloverzicht

soortzoekers

Online determinatiehulp voor diverse ongewervelde groepen is hier te vinden

 

Bestuivers.nl

Voor alle informatie over bestuivers zie: www.bestuivers.nl

 

Meetnet Hommels

EIS Kenniscentrum Insecten werkt samen met De Vlinderstichting aan het Meetnet Hommels. Zie voor meer informatie hier. 

2024: Jaar van de wesp

We zijn begonnen met jaar van de wesp, een project over de veelzijdigheid van deze belangrijke insecten. Meer informatie vind je op www.jaarvandewesp.nl.

Nieuws

1000-soortendag 2015 het Merkske

1000-soortendag 2015 het Merkske

1000-soortendag 2015
De 1000-soortendag is sinds enkele jaren een vaste waarde in Nederland. Elk jaar verzamelen soortspecialisten zich om te focussen op soorten in een topgebied. Op 13 juni wordt de eerste grensoverschrijdende 1000-soortendag georganiseerd. Deze zal plaats vinden in de vallei van het Merkske (Hoogstraten, Baarle-Hertog, Merksplas). 

Hoofddoel van deze dag is om het gebied grondig te inventariseren en zoveel mogelijk soorten waar te nemen. We doen daarom een beroep op onze topspecialisten. Het wordt een leuke en gezellige activiteit waarbij Nederlandse en Belgische soortspecialisten de mogelijkheid hebben elkaar te ontmoeten. 

De 1000-soortendag begint op vrijdagavond 12 juni met nachtvlinder-, vleermuis- en amfibieënexcursies. Op zaterdag volgt de officiële aftrap en zullen diverse excursies georganiseerd worden. De dag wordt afgesloten met een vegetarische maaltijd, die wordt aangeboden vanuit de organisatie. De resultaten zullen worden getoond op zowel waarneming.nl als waarnemingen.be

Overnachting 
Voor mensen die wensen te overnachten is er een gratis slaapplaats voorzien in Wortel Kolonie (B), gelegen midden in het stroomgebied van het Merkske. Als je wilt kan je hier terecht van vrijdag 16 uur t/m zondag 12 uur. Er wordt ontbijt en lunch voorzien voor mensen die blijven overnachten. Snel inschrijven is de boodschap. 

Het Merkske 
Het stroomgebied van het Merkske is 6000 ha. groot waarvan 1500 ha. in natuurbeheer. Het is één van de waardevolste gebieden in de provincies Noord-Brabant en Antwerpen. Het gebied heeft hoge potenties en er vallen nog veel zaken over het gebied te ontdekken. Meer info op deze links: Inschrijven 
Soortspecialisten die willen deelnemen aan de 1000-soortendag kunnen zich voor 1 juni opgeven via Google forms dan wel zoals voorheen bij Ed Colijn. Na inschrijving ontvang je meer informatie. 

Let wel: de locatie is zeer moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Er wordt aangeraden zo veel mogelijk te carpoolen. 

De organisatie: 
Theo Bakker, Chris van Boxel, Ed Colijn, Bart Hoeymans, Annelies Jacobs, Drej Oomen, Stijn Leestmans & Koen Verschueren.
Vorig artikel NRC: Iepenzigzagbladwesp
Volgend artikel Tuintelling.nl winnaar Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2015