NIEUWS

Landelijke Insectendag geslaagd!

Landelijke Insectendag geslaagd!

We zijn nog volop aan het nagenieten van de Landelijke Insectendag van 6 april in Boskoop. Met bijna 300 aanmeldingen was het een lekker drukke dag. Een gevarieerd programma en prachtig weer tijdens de pauzes zorgden voor de rest. 

Tijdens de lezingen hebben we veel verschillende ongewervelden kunnen bewonderen, van vliegende insecten zoals slankpootvliegen, zweefvliegen en haften tot kruipende en springende spinnen en zwemmende kieuwpootkreeften. De strijd om het mooiste dier is nog in volle gang! Helaas konden we door ziekte van twee sprekers geen informatie delen over de juchtleerkever en termieten, maar wie weet kunnen we ze zien op de volgende Landelijke Insectendag in 2025.

De stands van verschillende organisaties waren druk bezocht, waaronder de jeugdbonden NJN en JNM, de Zoogdiervereniging, De Vlinderstichting, KNNV Insectenwerkgroep, Taxon Expeditions en de Nederlandse Entomologische Vereniging. Mensen hebben ook hun stem uitgebracht voor het Insect van het Jaar in het stemhokje.

Een leuk bijeffect van zoveel insectenliefhebbers bij elkaar is dat we een aardige bijdrage hebben geleverd aan de kennis van de biodiversiteit van Boskoop. In de pauzes zag je her en der mensen door de struiken sluipen om beestjes te zoeken. Op Waarneming.nl werden die dag in Boskoop 215 soorten waargenomen, waaronder enkele heel leuke, zoals de larve van de moeraskokermot en de klimopkevercicade, een van de kandidaten van het Insect van het Jaar. 

Voor wie de video over de diversiteit van wespen heeft gemist kan deze terugkijken via het Youtube-kanaal van EIS Kenniscentrum Insecten.

Voor wie het programma en de samenvatting van de lezingen na wil kijken, kijk dan hier.

Vorig artikel Zweefvliegen sterven steeds sneller uit
Volgend artikel Wipneusgitje, klompvoetje en grote grijze bladloper: bijna helft Nederlandse zweefvliegen bedreigd

Zoeken

INDEX JAAR

Archief

Soortenregister

Warmteminnende wants met stekelige steeksnuit
4-9-2024 11:39:06           
De wants Leptopus marmoratus werd in 2017 voor het eerst in Nederland waargenomen in Barendrecht, in 2024... Meer...
Zwoele zomernachten brengen groene gaasvliegen
29-8-2024 13:42:36           
Op warme zomernachten in de jaren 2017-2023 werden exemplaren van twee soorten groene gaasvliegen (Chrysopidae... Meer...
Exotische cicaden met vlinder-look
29-8-2024 13:32:40           
De rododendroncicade Graphocephala fennahi was in 1964 de eerste van buiten Europa afkomstige exotische cicade... Meer...
Wordt de Australische huisspin algemeen?
21-8-2024 10:49:37           
De Australische huisspin Badumna longinqua is afkomstig uit Australië. Deze achtpoter leeft vaak dicht bij de... Meer...
Groefbij met unieke levenswijze
7-8-2024 13:02:01           
De laatste jaren hebben we in Nederland, grotendeels als gevolg van klimaatopwarming, al veel nieuwe... Meer...
Schildwesp in lichtkoepels en op paddenstoel
3-5-2024 15:01:51           
In een artikel in het vaktijdschrift Journal of Hymenoptera Research is onlangs de schildwesp Mesocrina... Meer...

Oudere berichten

Voor de oudere berichten van langer dan een jaar geleden, zie het archief