Alle artikelenArtikelen maart 2013

Natuurbericht: Kreeften weer uit de grond
Afgelopen winter is gebleken dat sommige exotische rivierkreeften ondergronds overwinteren in zelf gegraven holen. Het was al een tijd een raadsel hoe deze kreeften (waarvan sommige afkomstig uit verre zuidelijke streken) in Nederland de winter doorkomen. Het is nog niet bekend op welke schaal dit gedrag plaatsvindt. Het is zaak om komende tijd alert te zijn op kreeften in het gras: naar verwachting worden de dieren weer actief op de eerstvolgende warme, vochtige lentedag.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Wilde bijen gedijen beter in gevarieerd landschap
Als we onze landbouwgronden inrichten met veel verschillende soorten gewassen, stijgen de aantallen wilde bijen in die gebieden. Dit schrijft een internationaal team onderzoekers in Ecology Letters van 13 maart.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
NRC: De honingbij is niet heilig
Vlinders, hommels, zweefvliegen en bijen in de vrije natuur spelen minstens zo'n belangrijke rol bij de bestuiving van allerlei landbouwgewassen dan de vaak commercieel ingezette honingbij. Zo niet een belangrijkere. Dat is de uitkomst van een breedopgezet, wereldwijd onderzoek dat Science eergisteren publiceerde.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Invloed van wilde bestuivers op voedselproductie groter dan gedacht
Wilde bestuivers leveren een grotere bijdrage aan de voedselproductie dan tot nu toe werd aangenomen. Dit kan worden opgemaakt uit de resultaten van een studie die deze week in het tijdschrift Science verschijnt. Luisa Carvalheiro maakte namens Naturalis Biodiversity Center onderdeel uit van het internationale onderzoeksteam dat de studie uitvoerde.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers