Alle artikelen



Artikelen september 2014

Natuurbericht: Reuzenertswesp bereikt Nederland
Natuurbericht over de reuzenertswesp nieuw voor Nederland. Op 23 juli 2014 ontdekte natuurfotograaf Adrie van Heerden een reuzenertswesp in zijn tuin in Pijnacker. Dit is de eerste vondst in Nederland. De reuzenertswesp parasiteert hier waarschijnlijk op de rosse metselbij die in de bijenhotels haar nest maakt.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Vroege Vogels Radio: Uitslag spinnentelling
In deze aflevering wordt de uitslag van de nationale huis- en tuinspinnentelling gepresenteerd. Vroege Vogels organiseert deze week de Nationale huis- en tuinspinnentelling. Een week lang kon iedereen op zoek naar alle achtpotigen van Nederland. Welke spinnen zijn het meest geteld? Spinnenexpert Peter van Helsdingen, werkzaam bij EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis maakt de resultaten zondag bij ons bekend.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Vroege Vogels Radio: Leuke vliegen
In deze aflevering aandacht voor het atlasproject Leuke vliegen. De daas heeft zijn imago niet mee: de vlieg staat bekend als gemene bloedzuiger. Toch behoren dazen, net als vier andere vliegenfamilies, tot de leuke vliegen: vliegen die opvallen door hun bijzondere uiterlijk of door hun gedrag.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Nieuwe vindplaats gestreepte waterroofkever
In een sloot langs it Easterskar is op 21 augustus een Gestreepte waterroofkever gevangen door een medewerker van Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek. Het betreft een nieuwe vindplaats voor deze zeldzame en zwaar beschermde waterroofkever.

[Lees verder...]


NOS Journaal: Zware tijd voor mensen die bang zijn voor spinnen
Het NOS Journaal besteed aandacht aan de nationale huis- en tuinspinnentelling.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Omroep Gelderland: Hoeveel spinnen zitten er in uw huis?
Omroep Gelderland besteed aandacht aan de landelijke huis- en tuinspinnentelling.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Meer dood hout in bossen trekt kevers aan
Het onstuimige weer van de afgelopen tijd heeft weer heel wat boomtakken doen sneuvelen. Gelukkig speelt dood hout tegenwoordig een belangrijke rol in het bosbeheer en mogen de gevallen takken blijven liggen. Ook ontstaan er langzamerhand grotere en oudere bossen. Dit alles is te merken aan de kevers die aan hout gebonden zijn..  Houtbewonende kevers Een aanzienlijk aantal keversoorten is gebonden aan dode of kwijnende bomen. Ze leven van vers dood hout, schimmels en paddestoelen of mol...

[Lees verder...]


Geplaatst in: Actueel
Twee nieuwe vliegen voor Nederland op 1000-soortendag
Tijdens de 1000-soortendag werd niet alleen de duizendste soort voor het Lauwersmeer waargenomen maar er werden tevens twee vliegen aangetroffen die nooit eerder in Nederland waren gevonden. Het gaat om de prachtvlieg Homalocephala biumbrata en de bloemvlieg Delia echinata. Beide hebben vanzelfsprekend nog geen Nederlandse naam.  Zoals ieder jaar organiseerde EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden ook dit jaar een 1000-soortendag, ditmaal samen met Staatsbosbeh...

[Lees verder...]


Geplaatst in: Actueel