Alle artikelenArtikelen 2013

Natuurbericht: Wilde bestuivers en plantensoorten minder snel achteruit
Verlies van soortenrijkdom van wilde bestuivers en planten gaat de laatste twintig jaar langzamer in Noordwest-Europa. Soms is er zelfs sprake van herstel. Dit maken onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center, Leiden samen met de Universiteit van Leeds, Verenigd Koninkrijk bekend in hun publicatie in Ecology Letters op 22 mei 2013. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldbiodiversiteitsdag.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Gemier in de tuin
Het is weer lente en in bijna elke tuin worden de mieren dan weer actief. Het gaat bijna altijd om de wegmier, maar er zijn zeker ook andere soorten te vinden rondom onze huizen. Ze worden soms als lastig ervaren door al hun gegraaf, maar bij wie zich een beetje verdiept in de levenswijze van deze boeiende insecten zal irritatie al snel plaatsmaken voor bewondering.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Voorjaarszweefvliegen in Zuid-Limburgse hellingbossen
Het is april, met maximumtemperaturen tussen tien en twintig graden Celsius barst het los in de natuur. Zo ook de zweefvliegen: veel van de voorjaarssoorten en overwinteraars komen samen op de door de zon beschenen vroege wilgenkatjes of bloeiende sleedoorns. Maar ook diep in het bos zijn zweefvliegen te vinden, soms heel bijzondere.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Kreeften weer uit de grond
Afgelopen winter is gebleken dat sommige exotische rivierkreeften ondergronds overwinteren in zelf gegraven holen. Het was al een tijd een raadsel hoe deze kreeften (waarvan sommige afkomstig uit verre zuidelijke streken) in Nederland de winter doorkomen. Het is nog niet bekend op welke schaal dit gedrag plaatsvindt. Het is zaak om komende tijd alert te zijn op kreeften in het gras: naar verwachting worden de dieren weer actief op de eerstvolgende warme, vochtige lentedag.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Wilde bijen gedijen beter in gevarieerd landschap
Als we onze landbouwgronden inrichten met veel verschillende soorten gewassen, stijgen de aantallen wilde bijen in die gebieden. Dit schrijft een internationaal team onderzoekers in Ecology Letters van 13 maart.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
NRC: De honingbij is niet heilig
Vlinders, hommels, zweefvliegen en bijen in de vrije natuur spelen minstens zo'n belangrijke rol bij de bestuiving van allerlei landbouwgewassen dan de vaak commercieel ingezette honingbij. Zo niet een belangrijkere. Dat is de uitkomst van een breedopgezet, wereldwijd onderzoek dat Science eergisteren publiceerde.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Invloed van wilde bestuivers op voedselproductie groter dan gedacht
Wilde bestuivers leveren een grotere bijdrage aan de voedselproductie dan tot nu toe werd aangenomen. Dit kan worden opgemaakt uit de resultaten van een studie die deze week in het tijdschrift Science verschijnt. Luisa Carvalheiro maakte namens Naturalis Biodiversity Center onderdeel uit van het internationale onderzoeksteam dat de studie uitvoerde.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Sneeuwmug: een bijzonder winterinsect
In tegenstelling tot wat vaak verondersteld wordt, moeten entomologen ook in de winter het veld in. Er zijn dan minder insecten te vinden, maar wel enkele specialiteiten. Zo is in de Eyserbossen in Zuid-Limburg deze maand de sneeuwmug gevangen. Dit dier is in alle opzichten bijzonder: hij is ongevleugeld, zeldzaam, plant zich uitsluitend in de winter voort en mogelijk heeft niemand in Nederland hem ooit levend gezien.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Vroege Vogels Radio: Sjirpend en krakend door Europa
Baudewijn Odé en Roy Kleukers van insectenclub EIS-Naturalis zijn dé sprinkhaan- en krekelgeluidenverzamelaars van Nederland. Misschien wel van Europa. Regelmatig reizen ze gezamenlijk van hot naar her om nieuw geluid op te nemen. Onlangs schreven ze hèt Italiaanse standaardwerk over sprinkhanen en krekels, in de beroemde Fauna d'Italiareeks. Van oost naar west en van noord naar zuid maken we een ‘Tour de l'Europe’, met het mooiste gekraak en gesji...

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Vroege Vogels Radio: Spin van het jaar
De meest beruchte spinnen zijn ongetwijfeld de vogelspinnen, vuistgrote griezels die ook in Hollywood goed scoren. Maar wie weet dat we ook in eigen land vogelspinnen hebben? Aan de onwetendheid komt dit jaar een einde, want 'onze' vogelspin, de mijnspin, is uitverkoren tot Spin van 2013.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Pagina 4 van 5Eerste   Vorige   1  2  3  [4]  5  Volgende   Laatste