Alle artikelenIngaven voor 'John Smit'

Metro: Zwermen kevers vreten heide op
Het midden van het land wordt overspoeld door grote zwermen kevertjes. Bij EIS Kenniscentrum Insecten en op Waarneming.nl komen de laatste weken veel berichten binnen over deze beestjes. Het gaat om het zogenoemde heidehaantje, een insect van een halve centimeter groot dat dol is op de plant die in augustus de heides paars kleurt.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Een nieuwe plaag van heidehaantjes?
Bij EIS Kenniscentrum Insecten komen diverse berichten binnen over enorme aantallen kevertjes die op de heide en zelfs in woonwijken rondvliegen. Ook opwaarneming.nl worden grote aantallen gemeld uit diverse heidegebieden in Midden-Nederland. Het gaat hier om het heidehaantje. Dit vijf tot zes millimeter grote heide-etende bladkevertje is dit jaar weer in grote aantallen aanwezig.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Item over heidehaantjes.


Geplaatst in: Pers
Vroege Vogels Radio: Waaiertjes
Ze horen tot de vroegste én de meest spectaculaire insecten. Een paar millimeter groot slechts, maar met een heel opmerkelijke vorm. John Smit van EIS is een echte insectenman en hij wordt helemaal dól als hij in maart een waaiertje ziet.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Goudhaantjes in de winter
Wie denkt dat dit bericht over Nederlands kleinste vogeltjes gaat heeft het mis. Er is namelijk ook een groep kevers met deze naam. Het zijn fraaie metallisch gekleurde dieren, die leven van kruiden en houtige gewassen. Een nieuwe publicatie ontsluit veel kennis over alle Nederlandse soorten. Een deel van de soorten kun je ook in de winter tegenkomen.

[Lees verder...]


Natuurbericht: Biodiversiteit in een nestkast
Nestkasten zijn kunstmatige nestgelegenheden en zijn opgehangen om vogelpopulaties te stimuleren. Vaak worden de kasten door ijverige vogelouders gevuld met grote hoeveelheden materiaal, zoals takjes, mos, veren, haren en stukjes menselijk afval. Nestkasten zijn ook erg in trek bij allerlei insecten en andere kleine dieren: een groot aantal soorten vindt hier een comfortabel leefgebied en een gedekte tafel.

[Lees verder...]


Natuurbericht: De iepenzigzagbladwesp: een nieuwe exoot in Nederland
In 2003 werd de iepenzigzagbladwesp, die oorspronkelijk uit Japan komt, voor het eerst aangetroffen in Polen en Hongarije en zijn verspreidingsareaal in Centraal-Europa is sindsdien sterk uitgebreid. De larven van dit insect leven van de bladeren van iepen, waarop ze zich zo massaal kunnen ontwikkelen dat ze een bedreiging vormen voor de iep. In augustus 2013 ontdekte bioloog Dik Vonk deze soort voor het eerst ook in ons land. Deze vondst werd pas recent herkend.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Trouw: Kijk een daas een diep in de ogen
Vliegen vies en hinderlijk? Niet voor John Smit. De onderzoeker kent  spannnende verhalen over patrouillerende zwevers en hitsige blaaskoppen.Leuke vliegen. Voor veel mensen een contradictio in terminis.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Libellen en libellenwaarnemers nemen verder toe
In 2013 zijn meer dan 80.000 waarnemingen van libellen door natuurvrijwilligers verzameld. Nederland is daarmee het best op libellen onderzochte land ter wereld en laat zelfs landen als Duitsland en Groot-Brittannië achter zich. De toename van het aantal waarnemingen hangt samen met de toename van het aantal natuurvrijwilligers met interesse in libellen.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
EO, Melk en honing: Het geheim van de spin en zijn web
Herman vraagt zich af waarom spinnen niet vastlopen in hun eigen web als hun prooi machteloos moet toezien hoe een spin angstaanjagend op hen af komt rennen.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Pagina 16 van 28Eerste   Vorige   11  12  13  14  15  [16]  17  18  19  20  Volgende   Laatste