Alle artikelenPers categorie

Vroege Vogels Radio: Alle goudhaantjes verzameld
Vroege Vogels besteed aandacht aan het verschijnen van de Entomologische tabel over de goudhaantjes. In ons land komen meer dan zestig verschillende soorten goudhaantjes voor. Slechts twee daarvan zijn vogels, de rest zijn schitterend gekleurde kevertjes uit de familie bladkevers.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Geheimzinnige rookvliegjes ontdekt door fikkie stoken
Natuurbericht over de inspanningen voor het vinden van rookvliegjes (Microsania, Platypezidae) in Nederland. Kampvuurtjes maak je vaak 's avonds. Dat is jammer, want in het donker kun je geen getuige zijn van een geheimzinnig verschijnsel dat zich kan voordoen in de rook van het vuur. Bepaalde kleine zwarte vliegjes hebben de gewoonte om in de rook te komen dansen. Sterker nog: fikkie stoken is de enige manier om deze vliegjes te zien te krijgen. Dit jaar is het voor het eerst in Nederland gelu...

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Radio 2, De staat van Stasse: Spectaculaire vondst in de rook van het kampvuur
Radio 2 besteed aandacht aan de excursie om rookvliegjes (Microsania, Platypezidae) te vinden in Nederland.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuuronderzoek AWD: De een zijn dood ... ... is de ander zijn vlees
Het tijdschrift Natuuronderzoek besteed aandacht aan aaskevers. De meeste natuurliefhebbers kennen dat wel:je loopt buiten en plots ruik je de doordringendegeur van de dood. De meeste mensen kijken nogeven naar de bron van de stank, om daarna snelmet opgetrokken neusvleugels, veroorzaaktdoor een lichte vorm van walging, door te lopen.Maar wie de onsmakelijke associaties overwint,kan veel aan zo’n kadaver ontdekken. 

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Heemtuin als inspiratiebron voor soortenrijke stadstuinen
Natuurbericht over de soortendag georganiseerd in de Zaanstreek. Afgelopen zondag organiseerde de Stichting Natuur en Milieu Educatie Zaanstreek voor de eerste keer een ‘Soortendag’. Deze vond plaats in de heemtuin van Zaandam en ongeveer 300 inwoners van deze stad kwamen op de dag af. Tijdens excursies werd gezocht naar allerlei dieren. De leefgebieden in deze heemtuin kunnen prima dienen om inspiratie op te doen om ook de eigen tuin diervriendelijker in te richten.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Vroege Vogels Radio: Tuinreservaten: leven in de moestuin
In de heemtuin in Zaandam wordt zondag voor het eerst een soortendag georganiseerd. Samen met het publiek gaan deskundigen op zoek naar vogels, insecten, zoogdieren, waterdiertjes en planten. Een van de organisatoren Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten doet met Vroege Vogels een soortenochtend en kijkt welke soorten leven in de moestuin bij Stadzigt.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: De beekpiraat: wolfspin na 124 jaar terug in Nederland
Deze lente werd de beekpiraat, een zeer zeldzame wolfspin, voor het eerst na 124 jaar weer in Nederland gezien. Op de dag van de vondst was nog niet duidelijk dat het hier om een bijzondere ontdekking ging. Dat werd pas later, na microscopisch onderzoek, duidelijk. In Nederland komen bijna 650 spinnensoorten voor. Sommige soorten zitten in elke tuin, maar andere, zoals deze beekpiraat, zijn zo zeldzaam dat ze maar nauwelijks worden waargenomen.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Mysterie springende zaadjes opgelost
Bij EIS Kenniscentrum Insecten kwam onlangs een melding van ‘springende zaadjes’ binnen. Lennard van Gelder vond enkele ongeveer 1 centimeter brede schijfjes onder de esdoorn in zijn tuin in Veendam. De zaadjes vielen op omdat ze bewogen en zelfs kleine sprongetjes maakten. Een aantal werd opgestuurd naar Leiden. Na een korte rondtocht langs een aantal specialisten kwam de oplossing. Erik van Nieukerken, specialist van mineerders bij Naturalis, wist dat het de cocon (met larve) van e...

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Het is maar goed dat we geenpissebedfobie hebben, wantvoor we het weten lopen depissebedden over onze handen."Kijk. Dit is een mospissebed", zegt Matty Berg,hoogleraar bodemfauna ennatuurlijke ecosysteemdynamiek aan de RUG

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Natuurbericht: Twee nieuwe vliegen voor Nederland op 1000-soortendag
Tijdens de 1000-soortendag werd niet alleen de duizendste soort voor het Lauwersmeer waargenomen maar er werden tevens twee vliegen aangetroffen die nooit eerder in Nederland waren gevonden. Het gaat om de prachtvliegHomalocephala biumbrata en de bloemvlieg Delia echinata. Beide hebben vanzelfsprekend nog geen Nederlandse naam.

[Lees verder...]


Geplaatst in: Pers
Pagina 12 van 25Eerste   Vorige   7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  Volgende   Laatste