Kenniscentrum Insecten

Samen zetten we insecten en andere ongewervelden op de kaart.

Over EIS

Stichting EIS is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De basis van de organisatie wordt gevormd door de 60 werkgroepen, die ieder een bepaalde diergroep bestuderen. Het bureau met deskundigen ondersteunt de werkgroepen bij het verzamelen en publiceren van hun kennis. Op het bureau is een ruime kennis aanwezig van beleidsrelevante ongewervelde dieren. In de afgelopen jaren hebben we opdrachten uitgevoerd voor onder meer provincies, gemeenten, bedrijven, ministeries, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Naturalis Biodiversity Center en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

Landelijke insectendag

Op zaterdag 1 februari 2025 wordt de Landelijke Insectendag gehouden in Flora Boskoop. Klik hier voor meer informatie.

Werkgroepen

Een overzicht van alle werkgroepen voor onderzoek aan ongewervelden is hier te vinden.

Gaasvliegenproject

We zijn begonnen met een groot project over Gaasvliegen en hun verwanten. Meer informatie vind je op de projectpagina.
 

Bosmieren.nl

Voor alle informatie over bosmieren en hun beheer: www.bosmieren.nl

 

Diensten

EIS voert opdrachten uit voor derden. Indien u een opdracht wil laten uitvoeren, kijk dan bij de betreffende categorie hieronder of neem contact op via eis@naturalis.nl.

> Inventarisatie
> Beheer
> Monitoring
> Bescherming
> Educatie
> Exoten
> Advies
> Insectencamera's
Klik hier voor een totaaloverzicht

soortzoekers

Online determinatiehulp voor diverse ongewervelde groepen is hier te vinden

 

Bestuivers.nl

Voor alle informatie over bestuivers zie: www.bestuivers.nl

 

Meetnet Hommels

EIS Kenniscentrum Insecten werkt samen met De Vlinderstichting aan het Meetnet Hommels. Zie voor meer informatie hier. 

2024: Jaar van de wesp

We zijn begonnen met jaar van de wesp, een project over de veelzijdigheid van deze belangrijke insecten. Meer informatie vind je op www.jaarvandewesp.nl.

Nieuws

Oproep Slankpootvliegen

Oproep Slankpootvliegen

Binnen het NLBIF-project “Nederlandse slankpootvliegendata voor de internationale gemeenschap en citizen scientists” is Marc Pollet recent gestart met de identificatie van nieuwe en achtergebleven monsters en specimens. Verder werkt hij versneld aan de validatie van observaties in Waarneming.nl. Naast de publicatie van de volledige dataset wordt één van de belangrijkste producten van dit project een atlas van de Nederlandse slankpootvliegen (Dolichopodidae). Iedereen kan meedoen door foto’s te maken van slankpootvliegen en deze op Waarneming.nl te plaatsen. Zorg hierbij steeds voor een accurate opname van het dier, graag in zijaanzicht, omdat dit het beste een zekere identificatie toelaat. Verzameld materiaal van slankpootvliegen is uiteraard ook welkom. Het kan gaan om ongedetermineerde slankpootvliegen, opgespeld of in alcohol, getrieerde slankpootvliegenmonsters, maar ook residu’s van Malaisevallen en pan traps die slankpootvliegen bevatten zijn welkom. Bijdragen zijn welkom tot 1 maart 2022. Neem daarvoor contact op via mpollet.doli@gmail.com.