Alle artikelenBij EIS hebben we het idee opgevat om een nieuw atlasproject op te starten, in navolging van het succesvolle zweefvliegenproject van enkele jaren geleden. Hiervoor hebben we gekozen voor enkele groepen vliegen die opvallen vanwege hun uiterlijk of gedrag: blaaskopvliegen, wolzwevers, roofvliegen, wapenvliegen en dazen. Dit project wordt uitgevoerd door EIS in samenwerking met waarneming.nl, de sectie Diptera van de Nederlandse Entomologische Vereniging en de beide jeugdbonden voor natuurstudie; NJN en JNM. 

Op waarneming.nl is een projectpagina ingericht (die net online is): waarneming.nl/vliegen_start.php ook te vinden via de waarneming.nl-homepage en vervolgens ' projecten'. Om de groepen toegankelijker te maken voor eventuele nieuwe waarnemers hebben alle soorten een Nederlandse naam gekregen, daarnaast hebben alle soorten een soorttekst gekregen met informatie over herkenning, gelijkende soorten, biotoop en voorkomen. De teksten van de dazen en roofvliegen zijn nog niet helemaal af, maar die komen er binnenkort aan. 

Op deze projectpagina wordt wat algemene informatie gegeven over het project, de verschillende families worden geïntroduceerd en eronder worden alle soorten per familie weergegeven met foto's (indien beschikbaar) en de herkenningstekst, maar ook een overzicht van de meest recente waarnemingen en klikkend op het kaartje levert een nieuw scherm op met een links kaartje met de totale verspreiding (in 2 perioden, voor zover de oude data al aanwezig zijn) en rechts een kaartje met de waarnemingen gedaan tijdens de atlasperiode, zie bijvoorbeeld de gewone wolzwever Bombylius majorwaarneming.nl/vliegenatlas.php?id=7733

Momenteel wordt ook de collectie van museum Naturalis (inclusief die van het voormalige Zoölogisch Museum Amsterdam) ingevoerd. Zodra die data binnen is zal die worden toegevoegd aan waarneming.nl zodat daarmee ook de historische verspreidingsgegevens beschikbaar komen, waarmee een beter beeld verkregen kan worden met betrekking tot de stand van zaken en juist ook de veranderingen. Over twee jaar hopen we een mooi verspreidingsoverzicht te hebben van deze groepen. 

Hopelijk levert dit niet alleen meer waarnemingen op maar ook meer aandacht voor deze vliegengroepen. 

John Smit & Menno Reemer
Geplaatst in: Actueel, Projecten