Alle artikelenDe sprinkhanenfauna is flink in beweging. De laatste tientallen jaren zijn diverse nieuwe soorten in ons land opgedoken, meestal als gevolg van de hogere temperaturen. Daarnaast lijkt het erop dat sommige bedreigde soorten nog steeds achteruit gaan. Veertien jaar na publicatie van het boek "De sprinkhanen en krekels van Nederland" is het daarom hoog tijd om een nieuw overzicht te presenteren. 

Het doel van dit project is de publicatie van een nieuwe atlas van de Nederlandse sprinkhanen en krekels in 2015. Door middel van nieuw veldwerk zullen de huidige verspreidingsbeelden worden aangevuld. Hiervoor hebben EIS Nederland en waarneming.nl de handen ineen geslagen. De databestanden van EIS en waarneming.nl zijn samengevoegd en beschikbaar op waarneming.nl. De atlas zal waarschijnlijk als een speciaal nummer van Nederlandse Faunistische Mededelingen worden uitgegeven. 

Iedereen kan een bijdrage leveren. Losse waarnemingen kunnen bijvoorbeeld worden ingevoerd op Waarneming.nl en Telmee of worden gestuurd naar EIS. De komende jaren zullen ook diverse sprinkhaanexcursies worden georganiseerd, "witte" plekken in de verspreidingsbeelden worden bezocht en gezocht worden naar uitgestorven en verwachte soorten. We zullen iedereen op de hoogte houden via het sprinkhanenforum van waarneming.nl, deze website en de digitale nieuwsbrief Sprinkhanenatlas 2011-2012

Meer info op waarneming.nl/sprinkhaanatlas_start.php.
Geplaatst in: Actueel, Projecten