Kenniscentrum Insecten

Samen zetten we insecten en andere ongewervelden op de kaart.

Over EIS

Stichting EIS is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De basis van de organisatie wordt gevormd door de 60 werkgroepen, die ieder een bepaalde diergroep bestuderen. Het bureau met deskundigen ondersteunt de werkgroepen bij het verzamelen en publiceren van hun kennis. Op het bureau is een ruime kennis aanwezig van beleidsrelevante ongewervelde dieren. In de afgelopen jaren hebben we opdrachten uitgevoerd voor onder meer provincies, gemeenten, bedrijven, ministeries, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Naturalis Biodiversity Center en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

Landelijke insectendag

Op zaterdag 1 februari 2025 wordt de Landelijke Insectendag gehouden in Flora Boskoop. Klik hier voor meer informatie.

Werkgroepen

Een overzicht van alle werkgroepen voor onderzoek aan ongewervelden is hier te vinden.

Gaasvliegenproject

We zijn begonnen met een groot project over Gaasvliegen en hun verwanten. Meer informatie vind je op de projectpagina.
 

Bosmieren.nl

Voor alle informatie over bosmieren en hun beheer: www.bosmieren.nl

 

Diensten

EIS voert opdrachten uit voor derden. Indien u een opdracht wil laten uitvoeren, kijk dan bij de betreffende categorie hieronder of neem contact op via eis@naturalis.nl.

> Inventarisatie
> Beheer
> Monitoring
> Bescherming
> Educatie
> Exoten
> Advies
> Insectencamera's
Klik hier voor een totaaloverzicht

soortzoekers

Online determinatiehulp voor diverse ongewervelde groepen is hier te vinden

 

Bestuivers.nl

Voor alle informatie over bestuivers zie: www.bestuivers.nl

 

Meetnet Hommels

EIS Kenniscentrum Insecten werkt samen met De Vlinderstichting aan het Meetnet Hommels. Zie voor meer informatie hier. 

2024: Jaar van de wesp

We zijn begonnen met jaar van de wesp, een project over de veelzijdigheid van deze belangrijke insecten. Meer informatie vind je op www.jaarvandewesp.nl.

Nieuws

Nieuwe sprinkhanenatlas van Nederland

Nieuwe sprinkhanenatlas van Nederland

De sprinkhanenfauna is flink in beweging. De laatste tientallen jaren zijn diverse nieuwe soorten in ons land opgedoken, meestal als gevolg van de hogere temperaturen. Daarnaast lijkt het erop dat sommige bedreigde soorten nog steeds achteruit gaan. Veertien jaar na publicatie van het boek "De sprinkhanen en krekels van Nederland" is het daarom hoog tijd om een nieuw overzicht te presenteren. 

Het doel van dit project is de publicatie van een nieuwe atlas van de Nederlandse sprinkhanen en krekels in 2015. Door middel van nieuw veldwerk zullen de huidige verspreidingsbeelden worden aangevuld. Hiervoor hebben EIS Nederland en waarneming.nl de handen ineen geslagen. De databestanden van EIS en waarneming.nl zijn samengevoegd en beschikbaar op waarneming.nl. De atlas zal waarschijnlijk als een speciaal nummer van Nederlandse Faunistische Mededelingen worden uitgegeven. 

Iedereen kan een bijdrage leveren. Losse waarnemingen kunnen bijvoorbeeld worden ingevoerd op Waarneming.nl en Telmee of worden gestuurd naar EIS. De komende jaren zullen ook diverse sprinkhaanexcursies worden georganiseerd, "witte" plekken in de verspreidingsbeelden worden bezocht en gezocht worden naar uitgestorven en verwachte soorten. We zullen iedereen op de hoogte houden via het sprinkhanenforum van waarneming.nl, deze website en de digitale nieuwsbrief Sprinkhanenatlas 2011-2012

Meer info op waarneming.nl/sprinkhaanatlas_start.php.
Volgend artikel Atlasproject "Leuke vliegen"