Wat moet ik doen als ik een exotische rivierkreeft tegenkom?

Het beste is: niets! Rivierkreeften in Nederland kun je het best hun gang laten gaan. Rivierkreeften mogen in ieder geval niet verplaatst worden. Lees hieronder waarom en wat je kan doen indien het dier al verplaatst ís. Wat je wél kan doen is een foto maken en dit doorgeven aan EIS of waarneming.nl. Hiermee kunnen wij onze kennis over rivierkreeften uitbreiden.

Als er iets is wat we willen voorkomen, dan is het wel dat exotische rivierkreeften op nieuwe plekken terecht komen en daar schade kunnen aanrichten aan de biodiversiteit, waterkwaliteit en infrastructuur. Het is daarom van belang dat ze niet verplaatst worden. De meeste invasies zijn namelijk begonnen doordat mensen met kreeften hebben gesleept, bijvoorbeeld omdat ze hun aquarium wilden legen, of omdat ze ergens zijn vrijgelaten in de hoop er later op te vissen.

Kom je er dus één tegen, laat het dier dan zijn gang gaan. Zet het beest hooguit terug waar deze vandaan kwam.

Het kan natuurlijk zijn dat het dier al verplaatst is. Bijvoorbeeld als je kind het op weg van school naar huis tegen kwam en mee naar huis heeft genomen. Het is dan dus van belang dat je hem niet weer in de sloot bij jou achter uitzet. Het beste wat je dan kan doen is het dier doden. Dit kan het best door het dier in de vriezer te stoppen; dit schijnt een vrij pijnloze dood te zijn. Je kan hem natuurlijk ook gewoon opeten.