Trichoptera - Kokerjuffers en schietmotten


Glyphotaelius pellucidus. Foto: Roy Kleukers

Sinds begin 2011 heeft de EIS-werkgroep Trichoptera een nieuwe start gemaakt. Trichoptera zijn een insectenorde, waarvan de larven bekend staan als kokerjuffers, die in het water leven, en de volwassen dieren, die een motachtig voorkomen hebben en bekend staan als schietmotten. De EIS-werkgroep heeft de volgende activiteiten

  • Nieuw determinatiewerk - de in 2010 overleden Nederlandse specialist Bert Higler was begonnen aan een determineerwerk voor de volwassen dieren, maar dat heeft hij nooit kunnen afwerken. 12 jaar later is dankzij vele inspanningen van een team aan auteurs het project dan toch afgerond. Er ligt inmiddels een prachtige entomologische tabel voor de schietmotten van de Benelux. Deze is hier te bestellen: https://www.eis-nederland.nl/et
  • Veldwerk - voor het achterhalen van de verspreiding van soorten en voor het maken van habitus-foto's is nog zeer veel veldwerk nodig. Om dit mede mogelijk te maken is door de Uyttenboogaard-Eliasenstichting voor het onderzoeksjaar 2011 een subsidie toegekend.
  • Zowel de waarnemingen op Waarneming.nl als Waarnemingen.be worden gevolgd; waarnemingen worden becommentarieerd en gevalideerd.
  • Nieuwsbrief - in februari 2015 verscheen de 18e Digitale kokerjuffer. Dit is de opvolger van de Nederlandse kokerjuffer, die tot 2010 door Bert Higler werd samengesteld.

Eerder verschenen nummers van onze nieuwsbrief zijn hiernaast te downloaden:

Coördinator

David Tempelman 

Bisschop Zwijsenplein 26
5262 JL Vught 

Davidtempelman67@gmail.com
06 1772 8489

Koen Lock

Merelstraat 27 
B-9000 Gent 
België 
E-mail: koen_lock@hotmail.com