Kenniscentrum Insecten

Samen zetten we insecten en andere ongewervelden op de kaart.

Over EIS

Stichting EIS is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De basis van de organisatie wordt gevormd door de 60 werkgroepen, die ieder een bepaalde diergroep bestuderen. Het bureau met deskundigen ondersteunt de werkgroepen bij het verzamelen en publiceren van hun kennis. Op het bureau is een ruime kennis aanwezig van beleidsrelevante ongewervelde dieren. In de afgelopen jaren hebben we opdrachten uitgevoerd voor onder meer provincies, gemeenten, bedrijven, ministeries, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Naturalis Biodiversity Center en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

Landelijke insectendag

Op zaterdag 1 februari 2025 wordt de Landelijke Insectendag gehouden in Flora Boskoop. Klik hier voor meer informatie.

Werkgroepen

Een overzicht van alle werkgroepen voor onderzoek aan ongewervelden is hier te vinden.

Gaasvliegenproject

We zijn begonnen met een groot project over Gaasvliegen en hun verwanten. Meer informatie vind je op de projectpagina.
 

Bosmieren.nl

Voor alle informatie over bosmieren en hun beheer: www.bosmieren.nl

 

Diensten

EIS voert opdrachten uit voor derden. Indien u een opdracht wil laten uitvoeren, kijk dan bij de betreffende categorie hieronder of neem contact op via eis@naturalis.nl.

> Inventarisatie
> Beheer
> Monitoring
> Bescherming
> Educatie
> Exoten
> Advies
> Insectencamera's
Klik hier voor een totaaloverzicht

soortzoekers

Online determinatiehulp voor diverse ongewervelde groepen is hier te vinden

 

Bestuivers.nl

Voor alle informatie over bestuivers zie: www.bestuivers.nl

 

Meetnet Hommels

EIS Kenniscentrum Insecten werkt samen met De Vlinderstichting aan het Meetnet Hommels. Zie voor meer informatie hier. 

2024: Jaar van de wesp

We zijn begonnen met jaar van de wesp, een project over de veelzijdigheid van deze belangrijke insecten. Meer informatie vind je op www.jaarvandewesp.nl.

Nieuws

Doe mee aan de Nationale huis- en tuinspinnentelling


trilspinIn ons land komen een kleine 700 soorten spinnen voor. Maar welke soorten wonen in onze tuin of zelfs in huis? Vroege Vogels organiseert voor het eerst de Nationale huis- en tuinspinnentelling. Een week lang mag iedereen op zoek naar alle achtpotigen van Nederland. Volgende week worden de resultaten bekend gemaakt tijdens de uitzending. 

Tien spinnen
Samen met Jinze Noordijk van EIS-Nederland, spinnenkenner Peter Koomen van Natuurmuseum Fryslân en Naturalis Biodiversity Center heeft Vroege Vogels een spinnenzoekkaart gemaakt, met daarop tien spinnen die je tegen kunt komen in huis en tuin. 

 

Grote trilspin  

Zoals de kruisspin, een middelgrote spin die een wielvormig web maakt in de tuin en herkenbaar is aan de witte kruisvormige tekening op het achterlijf. De gewone tandkaak vind je vaak in een opgerold blaadje, heeft twee rode strepen op het lijf en zet haar kaken graag in lieveheersbeestjes en wespen. De wespspin, die ook wel tijgerspin wordt genoemd, is vanwege haar kleuren misschien wel de meest exotische van allemaal. 
Ook zijn er soorten die je gewoon binnen kan aantreffen. Bijvoorbeeld de grote trilspin, een soort die een eeuw geleden nog maar nauwelijks voorkwam in Nederland en nu vrijwel overal. De gewone huisspin is een grote soort, komt in elk gebouw voor, maar laat zich maar weinig zien. 

Uitkomst
De zoekkaart en invoermodule is op de website van Vroege Vogels te vinden. Zondagochtend 20 oktober worden de resultaten van de telling tijdens de uitzending bekend gemaakt. 
  Gewone huisspin 

Tekst: Vara's Vroege Vogels
Foto's: Roy Kleukers; Jinze Noordijk 

 

Vorig artikel Soortenzoekdag Heemtuin Zaandam
Volgend artikel Twee nieuwe vliegen voor Nederland op 1000-soortendag