Kenniscentrum Insecten

Samen zetten we insecten en andere ongewervelden op de kaart.

Over EIS

Stichting EIS is het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. De basis van de organisatie wordt gevormd door de 60 werkgroepen, die ieder een bepaalde diergroep bestuderen. Het bureau met deskundigen ondersteunt de werkgroepen bij het verzamelen en publiceren van hun kennis. Op het bureau is een ruime kennis aanwezig van beleidsrelevante ongewervelde dieren. In de afgelopen jaren hebben we opdrachten uitgevoerd voor onder meer provincies, gemeenten, bedrijven, ministeries, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Naturalis Biodiversity Center en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

Landelijke insectendag

Op zaterdag 1 februari 2025 wordt de Landelijke Insectendag gehouden in Flora Boskoop. Klik hier voor meer informatie.

Werkgroepen

Een overzicht van alle werkgroepen voor onderzoek aan ongewervelden is hier te vinden.

Gaasvliegenproject

We zijn begonnen met een groot project over Gaasvliegen en hun verwanten. Meer informatie vind je op de projectpagina.
 

Bosmieren.nl

Voor alle informatie over bosmieren en hun beheer: www.bosmieren.nl

 

Diensten

EIS voert opdrachten uit voor derden. Indien u een opdracht wil laten uitvoeren, kijk dan bij de betreffende categorie hieronder of neem contact op via eis@naturalis.nl.

> Inventarisatie
> Beheer
> Monitoring
> Bescherming
> Educatie
> Exoten
> Advies
> Insectencamera's
Klik hier voor een totaaloverzicht

soortzoekers

Online determinatiehulp voor diverse ongewervelde groepen is hier te vinden

 

Bestuivers.nl

Voor alle informatie over bestuivers zie: www.bestuivers.nl

 

Meetnet Hommels

EIS Kenniscentrum Insecten werkt samen met De Vlinderstichting aan het Meetnet Hommels. Zie voor meer informatie hier. 

2024: Jaar van de wesp

We zijn begonnen met jaar van de wesp, een project over de veelzijdigheid van deze belangrijke insecten. Meer informatie vind je op www.jaarvandewesp.nl.

Nieuws

Soortenzoekdag Heemtuin Zaandam

Soortenzoekdag Heemtuin Zaandam

Op zondag 13 juli 2014 organiseert de Stichting Natuur en Milieu Educatie voor de eerste keer een Soortendag in de heemtuin te Zaandam. Tijdens de Soortendag staat de biodiversiteit van de heemtuin centraal. Kinderen kunnen samen met hun ouders onder leiding van experts de natuur in op korte excursies van een half uur. Tijdens de excursies wordt uitleg gegeven over bepaalde soorten planten en dieren. In de avonduren, vanaf een uur of 8, wordt het diversiteitsspel gespeeld. Als de duisternis invalt, gaan we op zoek naar vleermuizen en nachtinsecten. Steeds is er veel aandacht voor de specifieke biotopen die de soorten nodig hebben en die ook gemakkelijk in eigen tuin zijn aan te leggen. Het is de bedoeling zo veel mogelijk soorten te verzamelen en alle vondsten worden ingevoerd op het digitale invoerportaal waarneming.nl

NME Zaanstreek nodigt iedereen van harte uit, volwassenen maar vooral ook kinderen, om mee te helpen. De heemtuin is gelegen in het Burgemeester In 't Veldpark nabij Zaans Medisch Centrum De Heel te Zaandam en is dan open van 9.30 tot 24.00. Toegang tot de tuin en deelname aan de excursies zijn gratis. EIS Kenniscentrum Insecten verzorgt een deel van het programma vanuit Groen en Doen van het Ministerie van Economische Zaken. 

Kijk hier voor het programma van de dag.
Vorig artikel Atlasproject "Leuke vliegen"
Volgend artikel Doe mee aan de Nationale huis- en tuinspinnentelling