Hoe werkt SnailSnap?

 

 

SnailSnap is een simpele app die door iedereen met een Android-telefoon gebruikt kan worden. Het is niet nodig om verstand van slakken te hebben. Wel is het belangrijk dat je de instructies goed leest voordat je de app gebruikt.

Elke foto die je maakt en opstuurt wordt door ons gecontroleerd.

Nederlandse biologen hebben de afgelopen decennia duizenden tuinslakken verzameld. Veel van deze tuinslakken zijn opgenomen in de collectie van Naturalis. Dankzij deze verzameling slakken weten we wat de kleur van de huisjes van tuinslakken in het verleden was. Nu zorgen gebruikers van de SnailSnap-app voor nieuwe gegevens over de kleur en locatie van tuinslakken in Nederland. Door de oude en nieuwe gegevens te vergelijken, en tegelijkertijd rekening te houden met klimaatgegevens en de plek waar de slakken leefden, kunnen we onderzoeken of klimaatverandering en verstedelijking invloed hebben gehad op de kleur van de huisjes van tuinslakken in Nederland.

De gegevens van SnailSnap over het jaar 2017 zijn inmiddels geanalyseerd. Hier vind je het manuscript dat over de resultaten van 2017 gaat (in het Engels). De Trouw schreef ook een artikel over de resultaten van 2017.

Wil je op de hoogte blijven van het SnailSnap-project en de resultaten van het onderzoek? Hou dan deze website goed in de gaten en volg de Naturalis-pagina op Facebook.

 

 Foto slakkenhuisjes: Helmholtz Centre for Environmental Research (UFZ) / André Künzelmann

 

Download SnailSnap

Hoe doe je mee?

Waarom SnailSnap?

Vragen, opmerking en tips kun je sturen naar niels.kerstes@naturalis.nl