Hoe doe je mee?

Meedoen is simpel! In vier eenvoudige stappen draag je al bij aan het onderzoek:

1. DOWNLOAD DE SNAILSNAP APP IN GOOGLE PLAY

Heb je geen Android-toestel maar wil je toch meedoen? Je kunt ook foto's opsturen via Waarneming.nl en via de app iObs. Als soortgroep kies je "Weekdieren" en als soort vul je "gewone tuinslak" in. Let wel op dat je de tuinslakken fotografeert zoals uitgelegd in stap 3.

2. GA OP ZOEK NAAR EEN GEWONE TUINSLAK

Het onderzoek richt zich op één slakkensoort: de gewone tuinslak. Lees hieronder hoe je deze soort herkent en hoe je ze kunt vinden.

Hoe herken je een gewone tuinslak?

De gewone tuinslak (wetenschappelijke naam: Cepaea nemoralis) is ongeveer 2,5 centimeter groot. Het slakkenhuisje van de tuinslak kan verschillende kleuren hebben, van lichtgeel tot donkerbruin. Daarnaast kunnen er zwarte strepen over het huisje lopen. Het aantal strepen varieert van nul tot vijf. Een volwassen gewone tuinslak heeft bijna altijd een zwarte rand aan de opening van het huisje.

Andere slakkensoorten zijn of kleiner of hebben een meer gevlekt huisje. Bij twijfel kun je gewoon een foto maken en deze opsturen. Alle foto's worden namelijk nog door ons gecontroleerd.

Dit zijn allemaal tuinslakken:  

 

Waar en wanneer moet je zoeken?

De gewone tuinslak komt in bijna heel Nederland voor. Ondanks hun naam leven tuinslakken niet alleen in tuinen, maar eigenlijk overal waar grote planten groeien: in het bos, in struikgewas, in (stads)tuinen, in parken, in of onder heggen, in hoog gras en in velden met brandnetels en bramen.

Tuinslakken zijn het meest actief en het makkelijkst te vinden als het warm en vochtig weer is, dus in het voorjaar en de zomer (van maart tot begin oktober). Een goed moment om tuinslakken te zoeken is tijdens of net na een regenbui. Ook 's ochtends vroeg, wanneer er nog dauw op het gras zit, heb je een goede kans om tuinslakken te vinden.

3. MAAK IN DE APP EEN FOTO VAN DE TUINSLAK

Maak één foto per slak. Maak dus niet meerdere foto's van één slak. Stuur ook geen foto's op waarop meerdere slakken te zien zijn.

Het is belangrijk dat de onderste winding (de grootste) van de slakkenhuisje van de zijkant wordt gefotografeerd. Zo is het namelijk goed te zien hoeveel strepen het slakkenhuisje heeft. Fotografeer het huisje daarom niet van bovenaf. Ook is het belangrijk dat de zwarte rand bij de opening van het huisje zichtbaar is. 

Hoe meer slakken je fotografeert, hoe beter!

4. GEBRUIK DE APP OM DE FOTO OP DE STUREN

Wanneer je telefoon verbinding heeft met wifi worden de foto's automatisch verstuurd. Wil je de foto's via je mobiele internetverbinding versturen? Gebruik dan de optie 'Uploaden' uit het menu.

Bedankt voor het meedoen! Dankzij jouw foto's kan er onderzocht worden wat de effecten zijn van klimaatverandering en verstedelijking op de tuinslak.

 

 

Download SnailSnap

Waarom SnailSnap?

Hoe werkt SnailSnap?

Vragen, opmerking en tips kun je sturen naar niels.kerstes@naturalis.nl